CIRI PERSONALITI CARL JUNG


Things that i hate! something happend to me u know..

when??

where??

who??

how??

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

urm. xpayah nak semangat sangat k.
i just dreaming and so sleepy when seating for PKK exam. 
felt so tired.
maybe coz of not getting enough sleep for last night.
urmm..

" hey what happened to u?, r u got fever? u had a reddish eyes?"
asked someone..

heeee:)
smiling is the best answer..

....................................................................................................................................................................


sape kenal ini orang?? angkat tangan!!
mesti xde yang kenal kan?
let me introduce him.

He is CARL GUSTAV JUNG. Born at Kesswil, Switzerland. Beliau nie anak seorang paderi. Keturunan orang pandai-pandai. kiranya family dia orang berpendidikan ler. mesti korang pelik kan? tetibe je Chekgu nak bercerita tentang mamt Inggeris ni. dah la x hemsem. muka berkedut-kedut. hahaha. maap!
Dia nie hebat tau! sebab beliau merupakan graduan perubatan tue. haaa.
dont judge the books by its cover taw!
muka x penting. xhensem xpe. yang penting ilmu penuh didada.

Kemudian, beliau memulakan kariernya sebagai seorang doktor pakar sakit jiwa. Beliau mengkaji pelbagai budaya manusia seperti budaya hidup orang di Amerika Syarikat, Afrika dan India. banyak tempat dia pergi kan. semata-mata nak mencari ilmu. see, omputih pun ikut saranan Nabi Muhammad taw! Salute~

kita? bila lagi??

Sabda Rasulullah; "Tuntutlah ilmu sehingga ke Negeri China".

oke. sambung balik. Carlo Jung nie, menggunakan pengalamnnya untuk mencipta teorinya sendiri? teori ape? 

TEORI PERSONALITI!

selepas terciptanya teori ini, beliau terus mendapat gelaran professor daripada University of Basel.


sebenarnya, tym exam pkk tadi ada soalan pasal teori personaliti Carl Jung. soalan struktur pulak tue. sabar jela kan. nasib baik ingat. tapi x tahu nak explain. soalnnya camni ..

Huraikan 3 jenis personaliti menurut Carl Jung

i) ........................................................................
    ........................................................................
ii) ........................................................................
     ........................................................................ 
iii) ........................................................................
     ........................................................................

( 6 Markah)           



hehehe:)
amacam? rasa-rasa boleh dapat full marks tak?
paling koman pun 3 marks, x pun 2 marks..

femes tak orang nie? femes kan? sampai masuk exam teori die. 6 markah lak tue. 
uiiii. rugi sape tak taw ini orang~ :)
saje jea nak bagi HOT kan..

TEORI PERSONALITI CARL JUNG a.k.a jawapan soalan td..

Menurut Carl Jung (1923), terdapat 3 jenis personaliti iaitu:

i) EKSTROVET

 Individu yang bersifat ekstrovet lebih kepada dunia luaran berbanding dengan dunia dalamnnya. Personaliti jenis ini lebih kepada pergaulan, memberi perhatian dan bercampur dengan orang lain. Menurut Slater (1962) kebebasan merupakan satu ciri ekstrovet. Mereka peramah, tidak mudah risau, tidak mudah malu, berminat dengan sukan, mudah menyesuaikan diri, sangat aktif, suka bersosial, mesra, gemarkan aktiviti luar, dan responsif terhadap persekitaran. Mereka suka bergembira, suka kepada perubahan dan bertindak mengikut impuls. mereka tidak suka belajar atau bekerja secara berseorangan. Biasanya individu ekstrovet cepat marah tetapi tidak menyimpan kemarahan itu lama.

ii) INTROVET

Perkembangan introvert lebih menumpukan aspek dalaman. Introvet bermakna mengambil berat tentang diri sendiri.Introvet mempunyai ciri individu yang mempamerkan ciri yang pasif, pemalu, sensitif, gemar berseorangan, cermat, reflektif, dan sentiasa berfikir dahulu sebelum melakukan sesuatu kerja, boleh dipercayai dan bersedia menanggung risiko. individu Introvet tidak  udah marah tetapi sekali marah, habisla korang. perasaan marah itu akan berpanjangan sehingga boleh menyebabkan dendam. Mereka juga berupaya       meneliti dan menganalisa perasaan sendiri dan tidak banyak mempunyai rangsangan luar. Mereka tidak bercita-cita tinggi dan tidak meminati kebendaan. Mereka suka merancang perkara-perkara yang akan datang, dan suka kepada kehidupan yang teratur.

who are you??




OR

iii) AMBIVET

Individu ambivet mempunyai ciri-ciri daripada kedua-dua jenis personaliti iaitu ekstrovet dan introvet. mereka merupakan gabungan kedua-dua jenis perkembangan personaliti iaitu ekstrovet dan introvet. Kemungkinan sifat yang dipunyai oleh individu ambivet ialah aktif, sensitif, optimis dan gemar berseorangan.


apa yang Chekgu harap harini?
" hope u learnt something today"
thats all.
fullstop.


nak jadi cam Carl Junglah;


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 26 menulis:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Green Polka Dotted Pencil