cuti semakin berakhir~

Alhamdulillah, menjadi pelajar institut perguruan bukanlah seteruk menjadi pelajar-pelajar IPTA atau IPTS. Tetapi diri ini seringkali mengingatkan diri sendiri bahawa amanah yang akan dilaksanakan apabila bergelar seorang guru amatlah berat. gurulah yang mencorak anak-anak kecil selepas ibu bapa.
Baru kini ku sedar besar tanggungjawab sebagai seorang guru.



Sebenarnye post kali ini Chekgu nak ceritakan cuti Chekgu yang rase terbuang. dek kerana kelalaian dengan internet. tapi itula, internet nie ade pros and consnyer. dalam kesebukan menyiapkan assignment, sempat lagi Chekgu ber'chatting' dengan rakan Chekgu yang berada di University Mu'tah, Jordan. Masyaallah, ilmu syariahnye sangat tinggi. Abeh semue hukum hakam dikupasnye beserta dalil. Masyaallah! terpesona sekejap Chekgu. banyak ilmu yang dipelajari. terase diri ini terlalu kerdil. walaupun abah seorang ustaz kat langkawi nie dan taw segale hukum hakam agame, tetapi kenapalah diri ini x terpilih untuk mengambil semua ilmu-ilmu abah?? Mungkin ada hikmah di sebaliknya. Adik, abang, kakak semuanye sekolah swasta dan mempelajari matapelajaran agama. Chekgu jea yang tersesat pergi sekolah kerajaan yang hanya mempelajari matapelajaran basic dalam bidang-bidang agama. Seringkali jugak Chekgu diketawakan oleh keluarga Chekgu apabila bahasa arab Chekgu yang tunggang langgang. Kadangkala cemburu di hati apabila abah, adik, abang dan kakak rancak berkomunikasi dalam bahasa arab. Timbul niat dihati untuk bermusafir ke negara arab dan menetap disana bagi memantapkan bahasa arab Chekgu.

"abah,adek,mak,abang,k.teh, tunggu, suatu hari nanti Bahasa Arab akan menjadi bahasa komunikasi T-ah".
janji diri ini dihadapan keluarga.


Tika lepas SPM, Chekgu ditawarkan ke Mediu (Universiti madinah), Chekgu bahgia sangat apabila mendapat tawaran ke sana yang segala yurannya ditanggung kerajaan malaysia. ketika itu, mereka mengalu-alukan kehadiran pelajar malaysia. Selepas berbincang dengan keluarga, abah buat keputusan tidak membenarkan Chekgu ke sana. "kat madinah tu ramai syiah. Abah xnak anak abah balik terpengaruh dengan budaya syiah". Kata-kata abah yang Chekgu ingat sampai sekarang. Chekgu pasrah walaupun hati ini terlalu sedih tapi abah lagi layak membuat keputusan. Abang angkat Chekgu yang berada di Mu'tah pon memberi pandangan yang sedemikian. Mungkin ada hikmah disebaliknya, Rupa-rupanya Allah telah memilih Chekgu untuk menjadi pendidik anak bangsa. Chekgu bersyukur walaupun ketika itu Chekgu berada di Universiti Malaya, u yang paling top di Malaysia.


Berbalik pada kisah cuti Chekgu. Terlebih melalut pulak. Ni la jadinya bila menulis dengan penuh perasaan. hahaha. Alhamdulillah. walaupun dalam sebuk siapkan assignment, Chekgu sempat belajar beberapa perkataaan arab baru dari sahabat Chekgu. Credits to him. baru Chekgu tahu bahasa arab nie ada bahasa arab amiyyah dan fasohah. Contah yang paling Chekgu ingat kuwayyiz = jiddan yang maksudnya adalah bagos/baik. Next post Chekgu cuba senaraikan apa yang Chekgu pelajari dari kawan Chekgu. Dari operkataan yang simple sampai la perkataan yang jiwang-jiwang pon ada. Baik betol kawan Chekgu ni. sanggup mengajar Chekgu yang sememangnya lemah dalam bahasa ini. TImbul bangga di  hati mempunyai sahabat yang sedemikian rupa. Pandai serba serbi. Sejuk perut ibu mengandung!!

Tapi di sebalik kepandaiannya, semuanya bermula daripada seorang C.I.K.G.U

.[profesian yang akan Chekgu ceburi tidak lama lagi]

Setakat ini sajalah coretan Chekgu kali ini. lain kali Chekgu coret lagi. Nak bersiap-siap untuk ke Kelate pulok. Sepupu Chekgu kawen. Doakan perjalanan Chekgu selamat. aaamiiinn!!
Disini Chekgu sertakan movie yang kawan Chekgu bagi kat Chekgu untuk perbaiki Bahasa Arab Chekgu. meh tengok meh. 



p/s: sahabt yang Chekgu maksudkan disini, kakaknya berkhahwin dengan cousin Chekgu kat Kelate nie.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 26 menulis:

artmier said...

cikgu.saye nk g tandas.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Green Polka Dotted Pencil